Acest robot merge pe apă. Prin ce tehnică reușește acest lucru și la ce este util
Se dezvoltă din ce în ce mai mulți roboți bizari, domeniul roboticii evoluând constant. Iată o nouă invenție de robot destul de ciudată, dar cu o aplicabilitate reală.
Cercetătorii de la laboratorul TIPs al Universităţii Libere din Bruxelles (ULB) – specializați în studiul fenomenelor de transport și al interfețelor fluide – au dezvoltat în colaborare cu institutul francez FEMTO-ST – specializat în microrobotică – un robot capabil să deplaseze pe suprafața apei: ThermoBot.
Acesta din urmă „exploatează” fenomenul termocapilarității pentru a se deplasa pe suprafața unui lichid, scrie Le Soir, citat de G4media.
De fapt, robotul este foarte diferit de ceea ce ne putem imagina atunci când vorbim despre un robot, deoarece este o simplă bucată de plastic tipărită în 3D. Totuşi, acesta se poate deplasa pe suprafața apei, datorită unui laser proiectat lângă el, care va încălzi apa.
Cum funcționează robotul plutitor
Această reacție fizică – și datorită fenomenului de termocapilaritate – obiectul se va deplasa pe suprafața lichidului. Laserul încălzește suprafața apei de la 2 la 3 grade Celsius, ceea ce face posibil „controlul distribuției unui parametru numit tensiunea de suprafaţă, care induce o mișcare complexă, dar controlată a lichidului, și permite deplasarea mai multor roboți amplasați la interfața aer-lichid”, explică comunicatul de presă al ULB.
Inovația acestui studiu franco-belgian se bazează parțial pe faptul că este interesat de un mediu subexploatat: suprafața apei, utilizată însă în mare măsură de insecte în natură.
Se pune problema integrării microroboţilor în noile procese de fabricație. Efectiv, ThermoBot ar putea fi folosit pentru a asambla obiecte foarte mici. În acest caz, mișcările laserului ar fi automatizate cu ajutorul unor algoritmi.
În prezent, ThermoBot necesită apă pură pentru a funcționa, ceea ce limitează situațiile în care ar putea fi utilizat. În realitate, există încă multe obstacole pentru ca microrobotul să aibă o utilitate reală în sine, dar faptul că s-a reușit deplasarea unui obiect într-un mod controlat pe suprafața apei reprezintă deja o mare realizare și ar putea duce la alte inovații în robotică și nu numai.
Acest robot pe bază de apă este alimentat de lumină și poate merge
Un nou robot creat de cercetătorii de la Universitatea Northwestern arată și se comportă ca un mic animal acvatic și ar putea îndeplini o varietate de funcții, inclusiv mutarea lucrurilor dintr-un loc în altul, catalizarea reacțiilor chimice, livrarea de terapii și multe altele.
Acest nou robot seamănă foarte mult cu o coajă de lămâie, dar este de fapt un material format din 90% apă pentru exteriorul moale, cu un schelet de nichel în interior care își poate schimba forma ca răspuns la câmpurile magnetice exterioare.